To je moje skrýš před světem... jestli chcete, vejděte, ale skloňte hlavu, mám tu nízký strop...

Jdeme na Hrad!

11. 12. 2009 15:16

Tento článek  byl inspirován příručkou pro rodiče s dětmi které jdou poprvé do zoo...

Když chcete jít na Pražský hrad, měli byste si ujasnit, kdy tam půjdete. Hrad je otevřen po celý rok a každý den je trochu jiný.  Také se  mění  v průběhu jednoho dne, proto je jen na vás, kdy se na Hrad vydáte, my vám jen zaručujeme, že se nikdy nebudete nudit!

 


Co s sebou?

 

Pražský hrad je tvořen mnoha oddělenými objekty, takže se mezi nimi musí přecházet a stejně se většinou budete pohybovat venku, takže se určitě dobře oblečte, pokud venku má být sychravo, nebo dokonce pršet či sněžit. Navíc byste neměli zapomenout, že Hrad je na kopci, takže na něm téměř pořád fouká vítr (většinou od Strahova).

Jelikož Pražský hrad je ve světě jedinečný, určitě si budete chtít vzít s sebou nějaký fotoaparát nebo videokameru. Určitě si ji vezměte - venku vám nikdo nebude bránit natáčet či fotit, v expozicích si musíte nejprve zakoupit speciální povolení.  Navíc určitě hojně využijete při kontaktu s místní jedinečnou zvířenou.

Na co se můžete těšit?

Katedrála, Starý královský palác, Jízdárna a v létě Královské zahrady a Jelení příkop, to je určitě všechno krásné, ale důvod proč většina dětí chce vidět Hrad je místní unikátní kolekce Hradní stráže, lidově zvané Hrďáci či latinsky guma pragensis. Jedině na Pražském hradě se totiž vyskytují docela běžně a troufáme si říct, že u nás najdete nejbohatší sbírku v celé Evropě, neřkuli ve světě.

Co jsou hraďáci?

Hraďáci jsou již ohrožený živočišný druh, jinak hojné čeledi vojáci.  Vyznačují se pořadovým krokem a také přechodnými obdobími strnulosti. Pro svoji barevnou srst bývali dříve často loveni náruživými dívkami, až došlo téměř k jejich vyhubení. Jsme pyšní, že se nám na Hradě, spolu se zoo Zámek Lány, podařilo shromáždit téměř všechny přeživší jedince a že se náš chov úspěšně rozrůstá, takže o něj mají zájem i ve světě.

Příslušník Hradní stráže je vysoký přibližně 178 - 192 cm a jeho hmotnost může přesáhnout i lehce přes sto kilogramů.  Trvalá obydlí si budují jako ostatní vojáci v kasárnách, ale jednou za čas je umísťujeme do strážnic, odkud pravidelně vycházejí do venkovních výběhů. Hraďáci venku stráví převážně hodinu, a to v naprosté strnulosti, aby se pak na hodinu nebo dvě přesunuli na strážnici, kde načerpají síly k další stojce. V noci se pak vydávají na pohyblivá strážní stanoviště, kde loví přibližně dvě hodiny.

Nekrmte nás, nemáme hlad

Sice u jednotlivých čestných pevných stanovišť (ČPS), lidově nazývaných boudičky nejsou cedulky, abyste hraďáky nekrmili, přesto jsme velmi rádi, že tak nečiníte. Hraďáci dostávají svou speciální stravu v termoboxech na strážnici a tak nemají hlad. Pokud ale máte hraďáka doma, určitě nepohrdne dobrou čokoládou nebo propečeným steakem. Pokud ho chcete odměnit, zkuste zelené orbitky.

Jak se k nim chovat?

Pro svou vzácnou a jedinečnou srst byli hraďáci často loveni, přesto si je dnes může prohlédnout každý návštěvník hradu a to zcela zadarmo. Proto je vhodné mít po ruce nějaký záznamový materiál a můžete se s nimi na ČPS bez obav vyfotit nebo natočit. Z pozorování jsme zjistili, že to některým dokonce dělá dobře. Přesto se k nim nepřibližujte moc blízko, zvlášť dívky by si měli dát pozor, aby neměli své zadní části těla příliš blízko jejich levé ruky.

Není pravda, že by Hraďáci neměli smysl pro humor. Výsledky mnoha pokusů jsme u nich odhalili, stejně jako u dalších příslušníků rodu Ozbrojené síly České republiky, specifický druh humoru, který je pro ostatní primáty často nepochopitelný. Přesto, jak se zdá, tak, i když vtipům rozumějí a smějí se rádi, tak se na ČPS ani neusmějí. Zdá se, že je to jakýsi vnitrostádový mechanismus pro značkování teritoria, podobně jako když psi značkují své území, takže když se nesmějí, zvedá se jejich status ve stádu. Proto bychom vás rádi chtěli poprosit, nikdy se nesnažte Hraďáky rozesmívat. Zcela špatný způsob je k nim třeba a přijít a jen tak, z ničeho nic se začít bláznivě smát - naprosto špatně! Zvlášťě těm slabším jedincům byste velmi uškodili a mohli je i ohrozit na životě, protože si na ně bude zuby brousit velstr (máme za to, že je to vojenské slovo pro predátora zvaného velitele stráže).

Naopak vám chceme nabídnout alternativu. Co místo toho, abyste chtěli hrďákům uškodit, co jim třeba pomoci? Jejich venčení není vždy příjemné a hraďáci často odpočítávají minuty, než se zas dostanou do svého pelíšku na strážnici. Ale bez hodinek se tyto minuty odměřují dost těžko, takže když příště půjdete kolem vojáků na ČPS, co se k nim třeba nepatrně naklonit a říct jim, kolik je přesně hodin? Možná se i dočkáte úsměvu a tichého děkuji.

Těšíme se na vaši návštěvu a děkujeme vám, že v prostorách Pražského hradu nekouříte.

 

Zobrazeno 2676×

Komentáře

wittek

mazec !!! vyzkoušeno na vlastní zkuseností =)

Žaaba

Výborný (checht :-) Ok, už je rozchechtávat nebudu :-)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz