To je moje skrýš před světem... jestli chcete, vejděte, ale skloňte hlavu, mám tu nízký strop...

Já a růženec...

17. 10. 2011 21:10
Rubrika: Ateistova komnata | Štítky: tema:ruzenec2011

Začít se modlit růženec? Hloupost, vždyť to je dobré leda tak pro babičky na vesnici,ne? Takhle jsem ještě před pár lety o této modlitbě uvažoval i já, ale díky Bohu jsem celý svůj postoj přehodnotil. Povím vám, jak se to stalo.

 


 

Moje úplně první vzpomínky na modlitbu růžence mám z domova, když jsme se všechny děti spolu s maminkou sešly v pokoji a modlili jsme se Zdrávas až do úmoru. Opravdu jsem neviděl smysl celé té půlhodiny a odpočítával jsem kuličky do konce. Tuto "zastaralou" modlitbu jsem opravdu neměl rád a pokud šlo, snažil jsem se na růženec nechodit, přeci jen dokážu čas využít i líp. Takhle jsem uvažoval!

Všechno se změnilo s první Vendryní (viz Co je Vendryně), kdy jsem potkal společenství salesiánských mladých z Veľké v Popradu. Jejich živá víra a vztah k růženci mě doslova nakopnul. A nejen mě. Tehdy jsem objevil kouzlo opakujících se Zdrávasů, když jsme před půlnocí procházeli noční vesnicí, nebo když jsme si vymýšleli vlastní tajemství. O rok později na Popeleční středu jsme se rozběhli kolektivní modlitbu růžence, kdy se každý z nás modlí jen jeden desátek, máme společné úmysly a pravidelně si střídáme jednotlivá tajemství.

Bohužel nemohu říct, že bych za ty roky nepřerušil modlitbu, tak jak jsme se dohodli, ale ruženec (a začína to už tím jedním desátkem denně) se pro mě stal velkým duchovním bohatstvím, stálicí mého života a velikým pojítkem mezi mým životem a Ježíšem s Marií.

Zobrazeno 4076×

Komentáře

Lenochod

krásné :)

MLML

Je to moc krásné svědectví. Mám podobnou zkušenst s jinou modlitbou a jsem rád, že nejsem sám. Jen jedna věc mi trochu vadí. Proč si tak hodně lidí vlastně myslí, že babička z vesnice je to nejhloupější stvoření?

Radio

Použil jsem to jako stereotyp. Nevím proč to tak je :(


Zrovna nedávno jsem četl v jednom Zlínském věstníku takové pojednání o růženci a tam právě povídali, že dnešní "moderní" člověk z města by se od těchto "babiček z vesnice" měl učit umění modlitby a meditace :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz