To je moje skrýš před světem... jestli chcete, vejděte, ale skloňte hlavu, mám tu nízký strop...

Jeruzalémský večerník

Pozdvižení v Jeruzalémě

od speciálního příznivce redakce z Jeruzaléma

IZR- Včera ráno jsme mohli být svědky skutečně zajímavé události. Galilejec Ježíš, syn Josefův (33), známý vykladač Tóry i Proroků a podle některých neověřených zdrojů možná i prorok, se svými příznivci a fanynkami připravil pro všechny Jeruzalémce i ostatní Judejce, kteří zde jsou shromážděni na svátky, okázalý vjezd do bran města. Nenechali nic náhodě a velkolepá událost sklidila úspěch.

Ježíš se svými „apoštoly“ vyšel brzy ráno z Betánie a v Betfage, na Olivové hoře nedaleko hlavního města, si propůjčili oslici a oslátko, které osedlali a Ježíše na ně usadili. On se pak přiblížil do města na tomto dopravním prostředku, který jak známe používjí pouze králove. Je velmi pravděpodobné, že mezi náhodnými kolemjdoucími už byli lidé, kteří Ježíšovo učení znali, neboť J. už několikrát Jeruzalém i Chrám navštívil, a proto mu přichystali příjemné uvítání s palmovými ratolestmi a plášti. Izraelitům se tento vtip velice líbil a přidali se, někteří buď doopravdy chápali význam galilejcova výstupu, ale je možné, že se další lidé přidávali pouze z recese.

„Hosana synu Davidovu!“ volali lidé v ulicích a doprovázeli to provoláváním slávy. Ježíš si svou hodinku slávy dobře vychutnával, neboť přišli i farizejové z nedaleké modlitebny a vyčítali mu, že se nechává takhle oslavovat a podle očitých svědků mu doporučili, aby dav utišil, kdežto Požehnaný z Nazareta, jak mu také říkali, se jim vysmál a povídal něco o kamenech (Stones, Stouni ?).

Ten Ježíš pak došel do chrámu, kde se však zachoval jako vandal, rozvracel místním živnostníkům stánky a díky obecné náladě ještě vzbudil ovace. Pak se dal podle některých přítomných do konání zázraků a vyléčil několik nemocných. (Posudek o pravosti, výpovědi uzdravených a hlavně vyjádření lékařů naleznete v příloze Zdraví na straně 22.)

Nazaretského se pro okruh jeho příznivců nikdo ani nepokusil zadržet, z obavy před dalšími výtržnostmi. Podle některých pramenů se pak opět z Jeruzalém vytratil a přenocoval v Betánii. Pokusíme se vám přinést další informace hned zítra.

Doprava v Jeruzalémě byla obnovena krátce po druhé hodině odpolední.

Zobrazeno 1362×

Komentáře

Prokop

Mazec! Jsem zvědav jak se situace v Jeruzalémě bude vyvíjet. Něco mi říká že se ještě dočkáme nevídaných událostí!

magi

fíha! nechceš za mně napsat reportáž, kerou máme za domácák ve slohu? ;)

Tofl

V městě jeruzalémském se to odehrávají ale události...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz