To je moje skrýš před světem... jestli chcete, vejděte, ale skloňte hlavu, mám tu nízký strop...

Dopisy redakci Jeruzalémského večerníku

TABVLARIVM

                  

                              

Uveřejňujeme několik dopisů z velikého množství, které nám otroci včera donesli do našeho typhographica.

Upozorňujeme, že názor otisknutých dopisů nemusí být názorem redakce. Dopisy jsou redakčně kráceny.


Vážená redakce,

reaguji na váš článek o galilejci panu Nazaretském, který jste otiskli prvního dne v týdnu před Paschou (ročník 33.). O Ježíši jsem dosud nikdy neslyšela, ale jelikož bydlím nedaleko Jeruzaléma, řekla jsem si, že bych se o něm mohla dozvědět víc.Hned ráno jsem ho potkala na cestě z Olivové hory. Víte, je tam jeden fíkovník, co nese perfektní fíky a vždycky na podzim si na nich s manželem pošmákneme, neroste totiž daleko od našeho domu a nikomu vlastně nepatří. Je to takový velký fíkus, nejde přehlédnout. No, a už z dálky jsem ho slyšela, jak proklínal ten strom, že nemá na jaře fíky. Co si o sobě myslí, že je JHWH, nebo co? Ale dočista nejhorší je, že když jsem se večer vracela domů z nákupu, tak byl celý strom úplně suchý, ale totálně, už od kořenů! Tak tohle se mě teda nelíbí. Takhle by se podle mě prorok chovat neměl, takže jsem už mluvila s TREUGACHORIS a společně na pana Nazaretského podáme žalobu!

S pozdravem, Sára Idumejská


Redakce Jeruzalémskýho večerníku,

četl jsem váš článek o J. Nazaretským a s kámošema Izákem Herodiánem a Jonášem Bar Mennon jsme se rozhodli, že se s ním jako pokusíme setkat a vyzkoušíme ho, jestli je vážně tak chytrej, jak se říká. Můj kámoš Izák, který je moc chytrý, takže pracuje v synagoze jako zapisovač, přišel na bezva nápad, že ho napálíme na peníze.

Přišli jsme za ním do chrámu, kde říkal ty svoje podobenství a odpovídal na otázky, a zeptali jsme se ho, jako jestli máme platit daně římskýmu císaři. Se ví, že jsme si mysleli, že řekne, že ne, ale úplně nás vodrovnal, když nám vzal denár a ukázal ho všem, že prej je tam obrázek císaře, takže máme dávat cisaři, co je císařovo a Bohu, co je Boží. Fakt nás to úplně dostalo a ještě ten večer v hospě jsme se dohodli, že za ním příští týden, až nebude takový frmol, zajdem a přihlásíme se k těm jeho učedníkům, protožeč jsme nad tím přemejšleli a všecko co říkal bylo fakt mazaný. Podle mě i Jonáše je to suprovej člověk, ale Izák s náme už nechce mluvit. Stejně je úplně vypatlanej. Teda Izák.

Moc vám chci redakce poděkovat, že jste napsali ten článek vo Ježíšovi Nazaretským. Dík!

Juda Kyrénský



Redakce Jeruzalémského večerníku, AVE CAESAR!

Píši otevřený dopis všem veřejným činitelům v Judeji a zejména městským radním v Jeruzalémě. To, čeho jsem byl nedávno svědkem mě neskutečně pobouřilo a doopravdy naštvalo. Jsem římským občanem, bytem na třídě Julia Caesara v Jeruzalémě a pracuji jako dodavatel chrámových obětnin a provozovatel několika stánků s rychlými konsekracemi, nejen v židovském chrámu, ale i v templech bohyně Ištar a mimo jiné také v Mithrově svatyni (otevřeno každý den od 8 do západu slunce, 365dní v roce).

Nikdy ve svém životě jsem ale nebyl svědkem takového nepořádku jaký panuje v Palestině. Často vůbec pochybuji, zda-li jsem ještě na území Říše. Ne nekonečné židovské smlouvání jsem si již zvykl, stejně tak i nespolehlivé dovozce a vysoké mýtné (tzv. zacheitum), ale výtržnosti všech těch jejich „mesiášů“ mě už naplnily můj kalich trpělivosti až po okraj. Jestliže si ve svém náboženství udělat pořádek, tak ať zasáhne římská správa.

Pověstnou poslední kapkou byla nejprve neohlášená demonstrace u Olivetské brány, kvůli které se táhly kolony povozů až do Betléma. V této zácpě uvízly i všechny mé vozy s obětními vajíčky, které se vlivem horka všechny zkazily.

Pár vajíček by mi ale ještě chole nevylilo, ale když tento Ježíš ještě rozmetal zcela bezdůvodně všechny (slovy v š e c h n y !) stánky mých provozoven v židovském chrámě, tak to už jsem neunesl. Navíc mi vůbec nejde do hlavy, proč žid demoluje vlastní svaté místo všech židů. Jsou to blázni, ale pokud římská správa nezakročí, budu si stěžovat tribunovi a senátu.

S pozdravem, GAIVS PETRONIVS


Vážená redakce,

Ježíš Nazaretský mě vyléčil z malomocenství a úplně zadarmo. Navíc mi řekl, že všechny mé hříchy jsou odpuštěny. Podle mě je bezva a fakt má šanci stát se tím mesiášem, jak říkají lidi. Až budou volby, tak budu hlasovat pro něj.

Lukáš

Zobrazeno 2044×

Komentáře

Prokop

Mazec! :)

Tofl

Skvělé napsané a nemá to chybu:)

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz